Ik overweeg een elektrische auto: de voor- en nadelen

elektrische autoDe elektrische auto heeft een enorme technologische vooruitgang geboekt sinds ze voor het eerst werden geïntroduceerd, en ze zijn populairder dan ooit tevoren. Toch aarzelen sommige chauffeurs nog steeds om de overstap te maken van traditionele auto’s, grotendeels vanwege de misvattingen dat elektrische wagens nog steeds dezelfde tekortkomingen vertonen als in hun eerdere jaren. Hoewel elektrische wagens inderdaad hun nadelen hebben, zijn er ook aanzienlijke voordelen aan het bezitten van een auto.

De voordelen van elektrische auto’s

De voordelen van het bezitten van een elektrische wagen wegen duidelijk op tegen de eventuele nadelen. Dit gaat van minder geld uitgeven op de lange termijn tot minder ritten naar de garage. Maar er zijn meer voordelen:

Tesla Model 3Ze zijn milieuvriendelijker

Voor veel automobilisten is de wetenschap dat elektrische voertuigen beter zijn voor het milieu reden genoeg om te investeren.

Een elektrische wagen heeft niet eens een uitlaatsysteem, wat betekent dat ze geen uitstoot hebben.

Elektriciteit is goedkoper dan benzine

Benzine wordt steeds duurder, veel elektrische voertuigen rijden ruim een derde goedkoper, aangezien elektriciteit aanzienlijk goedkoper is.

Goedkoper in onderhoud

Elektrische voertuigen rijden niet op olie en hoeven ze dus niet te worden ververst (of enig ander onderhoud met betrekking tot verbrandingsmotoren).

Ze zijn erg stil

Als je aan een drukke weg woont of gewoon in de spits hebt gereden, weet je hoe lawaaierig conventionele auto’s kunnen zijn, ook al is het maar het gezoem van kleinere motoren. Elektrische wagens daarentegen zijn praktisch stil.

Fiscaal voordeel

Afhankelijk van het merk en model kun je op belastingvoordeel rekenen op de aankoopwaarde van een elektrische auto. Dit gaat dan om maar liefst 15% van de aankoopwaarde.

Nadelen van elektrische wagens

Niets is natuurlijk perfect, en elektrische voertuigen vormen daarop geen uitzondering. Er zijn een paar belangrijke factoren waarmee u rekening moet houden voordat je een elektrische wagen aanschaft.

Korte actieradius

Hoewel het bereik van elektrische voertuigen voortdurend verbetert, is het nog steeds een van de belangrijkste minpunten voor consumenten om te kiezen tussen elektrisch en benzine.

Het opladen kan even duren

Vergeleken met de paar minuten die nodig zijn om een conventionele auto bij het tankstation te tanken, is het opladen van elektrische wagen een veel grotere investering in tijd.

opladen elektrische wagenGrote investering

De prijs van elektrische wagens kan nogal een schok zijn wanneer je op zoek gaat om er een te kopen. Zelfs de meer betaalbare elektrische automodellen kosten tussen €30.000 tot €40.000.

Dit komt vaak wel met een heel sterke basisuitrusting. In heel wat moderne elektrische auto’s heb je bijvoorbeeld standaard een ingebouwd smart-scherm, achteruitrijcamera’s en soms zelfs een ingebouwde dashcam vooraan en achteraan. Je krijgt dus vaak ook wel meteen meer waar voor je geld – niet te vergeten wat je allemaal nog gaat uitsparen omdat zo’n elektrische auto natuurlijk heel wat zuiniger is.

De beschikbaarheid van laadpalen

Misschien woon je in een gebied waar elektrische voertuigen relatief vaak voorkomen, en daarom is er voor jouw gemak een brede beschikbaarheid van laadpalen. Maar stel dat je op reis bent of familie bezoekt in een afgelegen gebied. Hoe laad je de auto weer op?

Minder keus

Het blijft een feit: er is gewoon minder keus als het gaat om de esthetiek van elektrische wagens vooral in vergelijking met normale auto’s. Aan de positieve kant zal dit zeker veranderen naarmate de steeds meer merken elektrische voertuigen produceren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.