Wat is een slowjuicer, en waarom is het een must in jouw keuken

Een slowjuicer is een langzaam draaiende sapcentrifuge die veel voordelen die het bereiden van een gezond vruchten- of groentesap gemakkelijker maken…

slowjuicer sappenHet toestel ontwikkelt minder warmte

Veel sapcentrifuges ontwikkelen enorme warmte, omdat ze te snel draaien of zelfs warmte gebruiken om de opbrengst van het sap te verhogen. Maar warmte vernietigt voedingsstoffen. Verschillende enzymen en vitaminen zijn niet hittebestendig.

Al vanaf ongeveer 42 graden Celsius gaan de eerste enzymen verloren. Een langzame sapcentrifuge daarentegen verwarmt het geperste product en het sap maar licht. Dit zorgt voor de bescherming van voedingsstoffen en vitale stoffen. Een trage sapcentrifuge wordt daarom ook wel eens een koude sapcentrifuge genoemd.

Ze zorgt voor minder oxidatie

Bepaalde ingrediënten van het sap reageren met zuurstof, dit wil zeggen dat er oxidatie plaats vindt. Dit vernietigt ook voedingsstoffen en beïnvloedt de smaak van het sap. Terwijl gewone sapcentrifuges veel zuurstof in het sap wervelen, is de oxidatie lager met een langzaam draaiende sapcentrifuge.

slowjuicer fruitDe vruchten worden beter uitgeknepen

Hoewel de knijprollen van een langzame sapcentrifuge traag kunnen draaien, ontwikkelen ze door de reductietandwielen des te meer kracht. Het geplette sap wordt met veel kracht tegen een zeef gedrukt, wat leidt tot een hoge sapopbrengst. Vergeleken met eenvoudige sapcentrifuges is de opbrengst hoger.

Of het nu gaat om fruit, groente of gras, voor de hoogste voedingswaarde moet je je ingrediënten alleen met een langzame sapcentrifuge uitpersen. Dit type koude sapcentrifuge perst het sap bijzonder voorzichtig uit, zodat alle vitaminen, mineralen en enzymen zoveel mogelijk behouden blijven Al deze voordelen zorgen ervoor dat dit toestel zeker niet mag ontbreken in elke moderne en gezonde keuken.

Welke slowjuicer moet je kopen

Het kiezen van een langzame sapcentrifuge alleen op basis van zijn snelheid zou niet de juiste manier zijn. Andere factoren zijn veel belangrijker bij het nemen van een aankoopbeslissing.

kitchenaid slowjuicerAllereerst is er de vraag welke ingrediënten moeten worden geperst. De meeste machines kunnen de gebruikelijke soorten groenten en fruit (bijv. appels, wortelen) verwerken. Maar zodra het gaat om groene bladgroenten of grassen (bijv. tarwegras) verandert dit. Sommige horizontale langzame sapcentrifuges hebben een voordeel, omdat ze het sap beter uit de bladeren en grassen halen.

Als het te verwachten is dat er regelmatig bladgroenten of grassen op de ingrediëntenlijst staan, is een horizontaal apparaat de betere keuze. Als er overwegend fruit moet worden geperst, is een verticale sapcentrifuge meestal voldoende.

Een andere norm is de gebruiksfrequentie. Sommige mensen willen maar af en toe (bijv. 2-3 keer per week) verse sappen persen, terwijl anderen grote hoeveelheden willen bereiden. Hoewel alle apparaten zijn ontworpen voor een lange levensduur, mag de belasting niet worden onderschat. Als je bijvoorbeeld een tot twee kilogram wortels per dag wilt persen voor je gezin, kun je beter kiezen voor een horizontale sapcentrifuge.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.