Dit doet cranberry voor je gezondheid

Cranberries zijn niet alleen maar heerlijk in je sausjes maar ze hebben ook een hele gezonde werking. Zo zitten ze vol met vezels, ijzer, calcium, mineralen, en goeie vitamines. Je kunt ze zowel rauw eten, in een gerecht of zelfs als sap drinken, maar ze zijn ook als vitaminepil verkrijgbaar. Het bijzondere aan cranberries is dat ze ook nog eens laag in calorieën en suiker zijn. Let er wel op dat wanneer je kiest voor sap uit de winkel, er geen toegevoegde suikers inzitten. Je kan natuurlijk ook kiezen voor een cranberry supplement zoals deze natuurlijke cranberry forte van Nextgen Science.

Urineweginfecties

Uit wetenschappelijke studies is gebleken dat cranberry sap effectief kan helpen om urineweginfecties te voorkomen. Cranberries hebben een hoog gehalte proanthocyanidine, wat ervoor zorgt dat het colibacteriën tegengaat. Deze bacteriën zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld een blaasontsteking kunt krijgen.

cranberry sapOrale problemen

Cranberries geven een boost aan orale gezondheid en helpt tegen problemen zoals tandvleesontsteking, gaatjes en plak opbouw.

Uit een onderzoek in 2010 gepubliceerd door de Canadian Dental Association blijkt dat de polyfenolen (een groep chemische verbindingen) in cranberries een groot voordeel opleveren voor cariës en andere orale problemen.

Het hoge vitamine C gehalte helpt tegen de vorming van de bacteriën die funest kunnen zijn voor tandvlees en tandproblemen en helpt infecties voorkomen.

Cardiovasculaire aandoeningen

Eigenlijk is cardiovasculair een mooi woord voor hart- en vaatziekten. In een onderzoek gepubliceerd in 2010 in Nutrition Reviews, is ontdekt dat cranberries een bron zijn van vitamine, vezels en flavonolen, deze verminderen het risico op hart- en vaatziekten.

Maagzweren

Door de natuurlijke antibacteriële werking van cranberries zullen er minder snel bacteriën in je maag groeien. Op deze manier verkleint het de kans op maagzweren. Heb je al een maagzweer dan is regelmatig cranberry sap drinken een goede helper om verdere infecties te helpen voorkomen.

Spijsvertering

Omdat cranberries boordevol vezels zitten zijn ze goed voor je spijsvertering. De vezels geven je stoelgang een boost zodat je makkelijker slechte stoffen afbreekt. Dit helpt tegen verstoppingen. Je kunt het beste rauwe cranberries eten om betere resultaten te krijgen voor een goede stoelgang.

cranberry

Sterke botten

Cranberries zijn een goede bron van calcium en dit helpt je botten te verstevigen, maar ook je tanden en je nagels. Het kan ook het risico op osteoporose verminderen. Ze zijn ook een goede bron van vitamine K, een ander vitamine die belangrijk is voor de gezondheid van je botten. Vitamine K zorgt ervoor dat calcium in je botten blijft waardoor je botten steviger en minder breekbaar zijn.

Verkleint de kans op kanker

Een onderzoek gepubliceerd in 2012 in Anticancer Agents in Medical Chemistry zegt dat cranberries een veelbelovende natuurlijke bron zijn van een potentieel antikankermiddel. Deze studie bracht aan het licht dat cranberry extract een positieve werking heeft tegen borst, eierstok, prostaat, lever en orale kankers. Wat feitelijk inhoudt dat dit ingrediënt de groei van kanker helpt verminderen. Wel moet er even vermeld worden dat alleen cranberries eten kanker niet zal tegen gaan, doe dit altijd in overleg met je arts en mogelijk andere behandelingen.

Immuunsysteem

Cranberries hebben immuun vergrotende voordelen. Ze zitten hoog in vitamine C wat een sterk vitamine is dat helpt tegen het verhogen van je weerstand en je immuunsysteem. Mensen met een sterk immuunsysteem zijn minder gevoelig voor dingen zoal de griep, een verkoudheid en andere infecties. Neem zo af en toe een glas cranberry sap om het risico op ziektes te verkleinen.

Tegen veroudering

Cranberries staan er bekend om dat ze vol met anti oxidanten zitten. Verrijkt met vitamine C, B3 en B, helpen ze om je uitstraling bij huidveroudering tegen te gaan. Anti oxidanten zijn goed tegen rimpels, fijne lijntjes en andere vormen van cellulaire beschadiging. Het effect van anti oxidanten beschermt je huid ook voor invloeden van buitenaf zoals Uv-straling van de zon. In het verlengde hiervan kunnen cranberries het verouderingsproces van breincellen, huidcellen en zelfs orgaanweefsel afremmen.

Je huid

Uitwendig gebruik van cranberries kunnen je huid ook helpen om een mooie glow te krijgen. Je kunt je huid scrubben met fijne cranberries of een scrub met cranberries erin verwerkt. Door de enzymen in het fruit zal het je huid exfoliëren en voorkomt het verstopte poriën. Het voorkomt een vette huid terwijl de vitamine C de productie van collageen en elastine helpt vernieuwen. Kortom, berry good!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.