Met een voorzichtig optimisme werden in België geleidelijk aan de geldende maatregelen in de strijd tegen Covid-19, het ondertussen wereldwijd verspreide corona virus, versoepeld. De lockdown werd stap per stap opgeheven en burgers keken ernaar uit om terug te keren naar het “normale” leven.
Wat niemand op dat moment kon voorspellen, wat dat de tweede golf van het gevreesde virus zich veel sneller zou aandienen dan verwacht. Een drastische stijging van het aantal besmettingen, deed de roep om strengere maatregelen steeds luider klinken. Een roep waar de Veiligheidsraad, na lang beraad en meerdere overlegrondes, op inging. De Belgen werden opnieuw voor een deel beknot in hun vrijheid en moesten opnieuw, op straffe van boetes, tal van regels naleven om de opmars van het virus tegen te houden.
Algemene maatregelen
De basismaatregelen zijn steeds blijven gelden, denk maar aan handen wassen, thuisblijven bij ziektesymptomen en het aantal sociale contacten beperken.
Nadat al meer dan twee weken het aantal besmettingen terug de hoogte in ging, gingen ook bij de politici de alarmbellen rinkelen. Was het dan al niet wat laat om te reageren? Inmiddels waren de cijfers zo hoog dat heel wat vrijheden aanzienlijk moesten worden ingeperkt. Zo verkleint de sociale bubbel van 15 mensen per week naar 5 vaste mensen per maand, moet iedereen terug alleen gaan winkelen en is zo goed als overal het dragen van een mondmasker verplicht.
Deze drastische terugschroeving was misschien niet nodig geweest als de raad van de experten vroeger was opgevolgd. Voor veel sectoren en bevolkingsgroepen zijn de gevolgen amper nog te overzien en zullen zowel sociaal als economisch heuse drama’s veroorzaken. Vraag is dan of de gevolgen geen grotere schade aanrichten dan het virus op zich.
Maatregelen voor de zwaarst getroffen regio’s
In tegenstelling tot de eerste golf, werd nu door de Belgische overheden beslist om maatregelen specifiek voor de zwaarst getroffen regio’s op te leggen. Op die manier kan men een algemene nieuwe lockdown vermijden en toch het virus opnieuw aan banden leggen.
Zo werd in Antwerpen een avondklok ingesteld, moet de horeca vroeger sluiten en werd de mondmaskerplicht uitgebreid op openbare plaatsen. Men zich echter wel de vraag stellen of deze bijkomende maatregelen niet vroeger hadden moeten genomen worden. Tegen de tijd van het in voege treden, hadden mensen uit Antwerpen al verschillende contacten buiten de stad gehad en dus ook het virus daar al kunnen doorgeven.
De vraag die iedereen uiteraard bezighoudt, is of we ooit kunnen terugkeren naar ons leven van voor de pandemie. De experts maken zich sterk dat dit inderdaad zal kunnen, maar dat het daarvoor wachten is op een afdoend vaccin dat bovendien in voldoende voorraad geproduceerd werd. Intussen waakzaam blijven dus en de maatregelen blijven opvolgen, ook al valt het zwaar. Het komt goed, zij het niet in de eerste maanden en op voorwaarde dat iedereen zich aan de regels houdt en blijft houden.
Blokkeer de voetbal, die worden met de regelmaat van de klok positief bevonden, en hangen aan elkaar als een slak aan een melkkan. Komen elke match met minimum 50 personen in aanraking , enkel op het plein, met wie ze nadien nog in aanraking komen weet niemand. wij mogen maar met 10 gaan wandelen met mondmasker en 1.5 m. afstand. Maar ja, daar is geld mee gemoeid hé, en daar durft de “regering” niks aan doen.