Bitcoin is weer aan ’t klimmen: wat is het eigenlijk?

Bitcoin is de laatste tijd weer flink in het nieuws vanwege de gigantische groei van de digitale valuta. Maar wat is BTC precies? En is het nu nog de moeite waard om Bitcoin te kopen? Wij vertellen je meer.

Wat is bitcoin

Bitcoin MuntBitcoin is de eerste cryptocurrency, een digitale decentrale munteenheid. Bitcoins zijn digitale munten en worden tegenwoordig ook gezien als store of value, oftewel oppotmiddel. Je kunt bitcoins gebruiken zoals je bijvoorbeeld euro’s of dollars gebruikt omdat deze in steeds meer winkels en webshops worden geaccepteerd als betaalmiddel.

Veel mensen kiezen er echter voor om hun BTC niet te gebruiken, maar om hiermee te handelen of ze te bewaren in de hoop dat ze nog meer waard worden. Wat belangrijk is om te weten over BTC, is dat deze decentraal is. Dit wil zeggen dat er geen banken of financiële instituties aan te pas komen. Transacties gaan van persoon naar persoon (peer to peer) en zijn niet te censureren of terug te draaien.

Blockchain

BTC werkt op de blockchain, een systeem dat gebruikt wordt om gegevens op te slaan. Dit is openbaar en onveranderlijk. Tegenwoordig bestaan er vele blockchains, maar de eerste en meest bekende is die van BTC. Alle bitcoin-transacties worden opgeslagen op deze blockchain. Er is geen centrale partij nodig voor het controleren en vastleggen van de gegevens. De blockchain wordt onderhouden door een netwerk van computers en iedereen kan hieraan meedoen. Alle gegevens in een blockchain zijn openbaar maar niet gekoppeld aan een persoon en deelnemers kunnen wel gegevens toevoegen, maar niet wijzigen.

Hedge tegen inflatie

In eerste instantie was BTC bedoelt als peer-to-peer geld. Het systeem zou het volgens de whitepaper van Satoshi Nakamoto mogelijk maken om betalingen te sturen van de ene partij naar de andere, zonder tussenkomst van een financiële institutie. Tegenwoordig wordt BTC door investeerders wel het digitale goud genoemd omdat het gebruikt kan worden als store of value. Zeker in tijden van inflatie is dit zeer interessant. Er kunnen namelijk maar maximaal 21 miljoen BTC gemined worden en een deel hiervan is al verdwenen omdat het bijvoorbeeld in wallets staan waarvan gebruikers het wachtwoord zijn vergeten. Ondanks de hoge volatiliteit zijn veel investeerders er van overtuigd dat BTC zijn waarde behoudt en op den duur zelfs fiat kan vervangen.

Makkelijk aanschaffen

crypto coins kopenBTC is tegenwoordig erg makkelijk te kopen. Zo kun je een account aanmaken bij een exchange zoals Binance of Bitonic en een order plaatsen. Als complete beginner is het het makkelijkst om via een marktorder BTC te kopen, dan koop je voor de op dat moment geldende prijs.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld aandelen hoef je niet 1 BTC te kopen. Vaak kan je al voor een paar tientjes BTC aanschaffen, zoals bijvoorbeeld 0,000001 BTC. Hier kun je vervolgens mee gaan handelen of je HODL’t jouw investering.

HODL is typisch cryptocurrency-jargon, wat wil zeggen dat jij jouw BTC (nog) niet verkoopt maar voor langere termijn in je bezit houdt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.