Drie tips voor luie tuiniers net als ik

Veel Vlaamse vrouwen en mannen vinden het maar niets: tuinieren. Zeker als je een druk sociaal leven hebt, een veeleisende baan of een dynamisch gezin met kinderen, kan het tuinieren je te veel worden. Maar toch moet er zo nu en dan in de tuin wel iets gebeuren om het netjes te houden. Met onze drie praktische tips voor luie tuiniers kun je aan uit de voeten!

tuin vlinderGeef als luie tuinier vlinders de kans

Luie tuiniers hoeven echt niet veel te doen om de tuin toch mooi, levendig en stijlvol te maken. En dat kan, ook als je erg lui bent als tuinman of tuinvrouw, gewoon op een duurzame en verantwoorde manier. Wat dacht je bijvoorbeeld van een fraaie en groene tuin met veel vlinders er in, maar wel een tuin waar je niet veel aan hoeft te doen?

Lijkt dit je wat, dan hebben we goed nieuws voor je. Van je tuin een echte vlinderhemel maken is gemakkelijk dan veel mensen denken. Laat het groen in je tuin, zoals planten en bloemen, gewoon lekker zijn gang gaan. Vlinders zijn namelijk dol op veel groen en veel bloemen en planten. Probeer daarbij af te wisselen qua flora en fauna.

Vlinders zijn het meest gebaat bij afwisselend hoge en lage planten en struiken, en natuurlijk voldoende bloemen in de tuin. Ook brandnetels en onkruid in een lekker groene tuin is geen probleem. Ideaal voor de groene en luie tuinier dus!

Netheid in de tuin hoeft echt niet

Eigenlijk is het typisch Belgisch om tuinen strak in te delen en helemaal op te tuigen. Optimale netheid is voor veel Belgendie een eigen tuin hebben het toverwoord. Maar dat hoeft echt niet, ook al is het voor veel mensen de norm. Het is zelfs een hype, tegenwoordig!

Een leuke rommelige tuin met veel groen geeft dieren en planten de kans om, net als in het wild, hun eigen gang te gaan. Je laat hiermee het ecosysteem en bloemen en planten in hun natuurlijke waarde en habitat. En, wat de meerderheid ook vindt of zegt, dat is helemaal niet erg, maar juist ideaal voor luie tuiniers.

haag hartjeWat te doen als je plantjes vaak doodgaan?

Een derde gouden tip die de luie tuinier wel herkend, is dat planten in de tuin soms zomaar doodgaan. Je bent vergeten ze op hete dagen voldoende water en voeding te geven, waardoor een verlepte plant overblijft. We kunnen je geruststellen, want er zijn goede methodes om schijnbaar dode tuinplanten weer snel nieuw leven in te blazen.

Schep de plant hiervoor voorzichtig, met wortels en zandkluit, uit de grond. Klopt het zand er een beetje af en dompel de plant onder in een emmer water met, eventueel, wat extra plantenvoeding erin. Zorg dat de kluit van de plant volledig doordrenkt is, evenals alle wortels en de plant zelf. Hierna kun je de plant terugplaatsen in de tuin.

Deze aanpak heeft al veel plantenlevens gespaard. Probeer het gewoon eens uit, want het is natuurlijk zonde als je, als luie tuinman of tuinvrouw, regelmatig nieuwe planten moet aanschaffen.

Oh enneuh… Als je wat geld hebt kan je natuurlijk ook gewoon één van de robots uit deze lijst van de beste robotgrasmaaiers kopen en dan hoef je nooit meer je gras af te rijden. Honestly; ook een goeie optie, nee?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.