Dit is waarom je steeds stopt met sporten

sportenAls je met een sport bezig bent, is het belangrijk dat je je gemotiveerd voelt, wilskracht hebt en dat je lekker gefocust blijft. Het vasthouden van die motivatie en wilskracht is voor veel mensen toch iets wat niet altijd lukt en dat kan ertoe leiden dat je gaat stoppen met sporten. Het kan de eentonigheid van het sporten zijn, de weersomstandigheden kunnen ook een rol spelen of je hebt te vaak te weinig tijd.

Het zijn allemaal eenvoudige redenen om te stoppen met sporten. In dit artikel zullen we een aantal redenen bespreken, waarom mensen stoppen met sporten.

Gebrek aan tijd of moeite met je agenda?

Sporten, daar heb ik helemaal geen tijd voor. Hoe vaak hoor je deze smoes niet. Als je het goed hebt geregeld werk je 8 uur op een dag, slaap je minimaal 7 uur en heb je gemiddeld een uur nodig voor het avondeten. Je houdt dan dus nog 8 uur over. Het is dus onzin om te zeggen dat je geen tijd hebt, je moet je tijd alleen goed of beter indelen en prioriteiten stellen.

Weersomstandigheden

Het weer is iets onvoorspelbaars en kan in sommige gevallen wel degelijk van invloed zijn voor de mensen die een buitensport hebben gekozen. Dat wil niet zeggen dat je helemaal niets hoeft te gaan doen, want je kan diezelfde tijd prima thuis benutten en thuis een HIIT-training doen.

Financiële reden

Sommige mensen zien het sporten bij een sportschool als een bepaalde luxe. Het is erg spijtig als je een sportschool niet kan betalen, maar dat neemt niet weg dat je dan maar helemaal niets moet gaan doen. Buiten het feit dat je ook kan gaan wandelen, joggen of fietsen, kan je op internet heel veel trainingsschema’s vinden waarbij je fitnessoefeningen thuis kunt doen zonder attributen of apparaten.

senioren sporten

Vermoeidheid

Vermoeidheid heeft invloed op je prestaties en draagt bij aan het niet kunnen of willen sporten. Je zou in dat geval je training wat aan kunnen passen en minder intensief gaan trainen of misschien wat korter. Alles wat je wel sport is mooi meegenomen. Wat ook kan helpen is om eens naar je eetgewoonte te kijken.

Het kan zijn dat je veel te weinig vitaminen en mineralen eet waardoor je sneller vermoeid raakt. Eet bijvoorbeeld complexe koolhydraten. Dit zorgt ervoor dat je energie door je lichaam beter over de dag wordt verdeeld.

De routine

Je bent de trotse eigenaar van een trainingsschema die je van iemand hebt gekregen. Zo’n schema komt vaak niet overeen met wat jij als doel voor ogen hebt. Als dit niet overeen komt rook je al snel gedemotiveerd. Bekijk en bespreek het schema en laat duidelijk merken wat je doel is en stem daar het schema op af.

Laat ook zeker merken welke oefeningen jij het leukste vindt, want zolang je plezier in het sporten hebt, blijf je makkelijker gemotiveerd. Probeer je schema ook eens in de drie maanden te wisselen met een ander schema, zodat het niet saai begint te worden.

sport en motivatie

Gebrek aan motivatie

Gebrek aan motivatie is waarschijnlijk de belangrijkste reden waarom mensen het sporten opgeven. Om dit te voorkomen, kan je bijvoorbeeld je resultaten meten en noteren. Zo kan je op papier zien dat je wel degelijk vorderingen maakt.

Als je voor jezelf een doel stelt, wees dan wel realistisch en leg de lat niet te hoog. Je kan beter steeds de lat hoger moeten leggen, dan de eerste lat niet eens halen. Het samen sporten met iemand die ongeveer dezelfde doelen als jij hebt is nog het meest motiverend.

Gebrek aan doelen

Als je gaat sporten is het verstandig om een doel te hebben. Als je aan het sporten bent zonder doel, dan doe je maar wat en ga jij je al snel afvragen waar je het eigenlijk allemaal voor doet. Stel jezelf dus een doel, die misschien iets aan de lage kant is, maar het motiveert je wel als je het hebt behaald. Wees duidelijk met jezelf. Is het doel afvallen? Spreek dat dan ook uit en kies je work-out daarvoor. Wil je iets helemaal anders? Durf dan ook die keuze maken én er naar trainen!

Vertraging bij het behalen van je doelen

Het kan gebeuren dat je lichaam je parten gaat spelen waardoor jij je resultaten niet kan behalen. Wees niet getreurd, want ieder lichaam is nu eenmaal anders. Je zal dan wellicht je doelen aan moeten passen, maar doorzetten loont echt. Het is van belang om te achterhalen waar je lichaam faalt, zodat je daar je training op aan kan passen en met je instructeur of gezondheidsdeskundige kan bespreken wat je eraan zou kunnen doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.