Wat zijn ETF’s? En waarom zijn ze een goed beleggingsinstrument?

In de beleggingswereld wordt er veel over ETF’s gesproken, en is een ETF een handige mogelijkheid voor iedere belegger (ervaren of niet). Maar wat zijn ETF’s? Waarom zijn ze een goed beleggingsinstrument? In dit artikel krijg je daar een uitleg over.

ETF investerenDe betekenis van ETF

De letterlijk vertaalde betekenis van ETF is Exchange Traded Fund. ETF’s kun je vergelijken met beleggingsfondsen, en zijn zeer gespreid.

De bijnaam van ETF is een tracker, dit komt mede door het feit dat ze bepaalde koersen volgen (denk aan de Dow Jones of de AEX). Door een ETF wordt het mogelijk om te beleggen in verschillende samenstellingen, wat in een apart aandeel juist veel tijd, geld en energie zou kosten.

Je kunt door middel van een ETF een positie als belegger innemen, in een gehele index. Dit klinkt ingewikkeld, maar als je als belegger weet waar je mee bezig bent, is het een handig en kansrijk beleggingsinstrument. Een meer gedetailleerde beschrijving kan je hier terugvinden.

Waarom zijn ze een goed beleggingsinstrument?

ETF’s zijn een goed beleggingsinstrument, om verschillende redenen.

Ten eerste combineert een ETF verschillende beleggingsvormen, waardoor het voor jou als belegger veel mogelijkheden kan bieden. Denk bijvoorbeeld aan grondstoffen, obligaties of aandelen.

Ten tweede is een ETF zeer flexibel. Waar een beleggingsfonds maar één keer per dag verhandelbaar is, zorgt een ETF juist voor meer speling. Via een ETF kunnen aan- en verkopen direct worden verhandeld via de beurs.

Ten derde zijn de kosten van ETF’s normaal gesproken een stuk lager, omdat er geen sprake is van actief beheer. Door passief beheer bij beleggingsfondsen, kunnen de lasten soms aardig hoog oplopen.

Als laatste reden is een voordeel van ETF’s dat ze op zichzelf staan en de koers volgen, in plaats van dat er continu prestatiedrang is om het beter te doen. Een passieve houding is beter voor je investeringen en je kredietwaardigheid.

wat zijn ETF's

Voor wat voor soort belegger zijn ETF’s geschikt?

ETF’s kunnen door ieder type belegger gebruikt worden! Dit komt omdat ze laagdrempelig zijn, transparant en ook relatief duurzaam in kostenbeheer. Iemand die pas net start met beleggen heeft hier vele voordelen bij, omdat er veel mogelijkheden zijn om uit te kiezen. Er is bij een ETF altijd wel iets wat bij je past.

Aan de andere kant kun je als ervaren belegger ook genoeg kanten op bij een ETF. Door die vele mogelijkheden is het namelijk niet moeilijk om snel te schakelen van het ene beleggingsproduct naar het andere, als je eenmaal weet wat je moet doen. Wel is het goed om als beginnende belegger je goed in te lezen, en niet te snel in het diepe te springen. Als je als ervaren belegger meer weet over de verschillende kanten van ETF’s, kun je ook meer risico gaan nemen.

Nu weet je als het goed is wat meer over ETF’s, en waarom ze een goed beleggingsinstrument zijn. Denk er wel aan wat je doet met beleggen, omdat dit altijd risico’s met zich meebrengt.

traden aandelen etf's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.